Eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonra 1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan savaşta Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre büyük çoğunluğu Bosnalı Müslümanlar olmak üzere yüz bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık iki milyon kişi de yerinden edilmiştir. Bu savaş esnasında Srebrenitsa’da yaşanan katliam insanlık tarihinin en acımasız olayları arasında yerini almıştır. 1995 yılının Temmuz ayında BM Güvenlik Konseyi’nin 819 sayılı Kararı uyarınca güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa, Sırp ordusu tarafından ele geçirilmiş, binlerce insan acımasız bir şekilde katledilmiş, geriye kalanlar ise zor koşullarda göç etmeye maruz bırakılmışlardır.
23 Mayıs 2024 tarihinde BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’u Srebrenitsa’daki 1995 Soykırımını Anma ve Düşünme Uluslararası Günü olarak belirlemiştir.
10 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 2024/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'te 8 binden fazla insanın katledilmesi nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa'da yaşanan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiği belirtilmiş,ülkemizde de 'Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü' olarak yâd edilmeye başlanmıştır.
Srebrenitza Katliamında Hayatını Kaybedenleri Saygıyla Anıyoruz...